Első benyomások az online nyelvvizsgáról

Az online úton történő nyelvvizsga az utóbbi időben pozitív benyomást gyakorolt a vizsgázókra.

A járványhelyzet alatt az arra alkalmas vizsgaközpontoknak online (internetes) nyelvvizsgák megszervezésére is van lehetősége. Az ezzel kapcsolatos első benyomás pozitív: a vizsgát megelőző, kötelező próbavizsga feltérképezi, majd elhárítja az esetleges technikai problémákat, az otthoni környezetben végzett stresszmentes vizsgáztatásnak köszönhetően pedig a jelentkezők vizsgái is napról napra jobban sikerülnek.

Az április végén meghozott kormányzati döntés alapján a kritériumoknak megfelelt összes nyelvvizsgaközpont megkapta az online vizsgáztatáshoz szükséges akkreditációt, így a járvány megelőzésének érdekében a tanulók otthoni zárt térben, egészségügyi kockázatok nélkül tehetnek nyelvvizsgát, így jutva nyelvvizsga-bizonyítványhoz és a felsőoktatásban való részvételhez szükséges többletpontokhoz. Hazánkban jelenleg négy vizsgaközpont kapta meg az online nyelvvizsgáztatáshoz szükséges akkreditációt az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központjától.

„A fiatal generációnak nem jelent problémát a szoftver otthoni telepítése, de természetesen kérdés esetén telefonon azonnal rendelkezésre állunk. Elmondhatatlanul jó érzés a vizsgázók és a szüleik visszajelzése, amit az ügyfélszolgálaton tapasztalunk.” – nyilatkozta Egyed Bernadett, az iTolc Nyelvvizsgaközpont ügyvezetője.

Az online nyelvvizsga a számítógép és internet segítségével hétköznapi szituációkat is képes megjeleníteni; ilyen lehet egy közösségi médiában szereplő hír vagy poszt megírása. A szóbeli része a vizsgának a legtöbb esetben videóbeszélgetés formájában történik.

Bernadett eredményesnek nevezte a kötelező próbavizsgát is: ennek használatával a vizsgázó személyek megismerkednek a rendszerrel, így kiküszöbölve minden esetlegesen felmerülő problémát. A vizsgák sikerességének magas százalékú aránya is ezt bizonyítja.