Elfogadják a külön-külön megszerzett szóbeli és írásbeli nyelvvizsgákat a felvételinél?

Már régóta fennáll a lehetőség a különálló nyelvvizsgarészek megszerzésére – hazánk összes nyelvvizsgaközpontjának kínálata alátámasztja ezt a tényt. Bár jól hangzik az ötlet, hogy szóbeli és írásbeli vizsgát külön-külön is lehet szerezni, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában vele hogy ez pontosan milyen nyelvtudást is fog jelenteni a továbbiakban.


A komplex nyelvvizsga megszerzése mellett létezik egy lehetőség, amely alapján ketté lehet szedni a nyelvvizsgát, és különböző nyelvvizsgarészeket akár hónapokkal, vagy akár évekkel később is meg lehet szerezni az adott nyelvből. Ez 2023-ban különösen fontos részét képezi a jelentkező nyelvtudásának, hiszen idén több olyan egyetemről is lehet tudni, ahol már a nyelvvizsga szóbeli vagy írásbeli részéért is ad többletpontot a felsőoktatási intézmény. Kevesen tudják, de a korábbi rendelet alapján csak a komplex nyelvvizsgáért járt a plusz pont a felvételinél.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a két részvizsga vajon ugyanolyan értékű hivatalos dokumentumnak számít-e mint a komplex nyelvvizsga? Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központjának hivatalos oldala szerint:

Részvizsgák egyesítéséről, kérelemre az Oktatási Hivatal hatósági bizonyítványt állít ki a 2000.01.01. után letett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokról. A hatósági bizonyítvány csak az eredeti részvizsga-bizonyítványokkal együtt hatályos.

Ugyanazon nyelvű, szintű szóbeli és írásbeli típusú vizsgabizonyítványok együttesen a komplex nyelvtudást igazoló vizsgabizonyítvánnyal lehetnek egyenértékűek, függetlenül a két vizsga között eltelt időtől és a vizsga helyéül szolgáló vizsgaközponttól.

Tehát ez alapján az ugyanazon a nyelven és szinten megszerzett szóbeli és írásbeli nyelvvizsgák egyenértékűnek számítanak a komplex nyelvtudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítvánnyal (és nem számít a két vizsga között eltelt idő és a vizsga helyéül szolgáló vizsgaközpont sem).


nyelvvizsga.hu, nyelvtanuláshoz szükséges papírok, nyelvtanulás, német nyelven íródott papírlapok a nyelvtanuláshoz

forrás: pexels.com


Létezik módszer a két részvizsga egyesítésére is. Ha a vizsgázó szeretné egyben látni a két különálló vizsgarészről szóló vizsgabizonyítványait, akkor azt az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központjának oldaláról letöltött kérelem benyújtásával kell kezdenie:

  • Személyesen az ügyfélszolgálaton leadható kitöltött és aláírt Kérelem űrlap 1 példányban.
  • Meghatalmazott útján történő ügyintézés esetén két tanú által aláírt Meghatalmazás c. űrlap bemutatása is szükséges.
  • Postai úton a 1363 Budapest, Pf. 112 címre küldhető be a kérelem.
  • E-mailben csak digitális aláírással ellátott kérelem nyújtható be.
  • Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapus regisztrációval, akkor az AVDH szolgáltatás segítségével digitálisan aláírhatja kérelmét, díjmentesen a https://niszavdh.gov.hu/index oldalon.
  • A digitális aláírás létrehozásában a https://niszavdh.gov.hu/index oldalon található „Használati útmutató” nyújt segítséget.
  • A digitálisan aláírt kérelem szükséges a letöltés linkje helyett.
  • A kérelmet NEM az Ügyfélkapun keresztül, hanem az e-mail címre kérjük elküldeni!

A részvizsgák értékéről, az egyesítés folyamatáról és a hivatalos dokumentumok letöltéséről szóló további információkért az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központjának hivatalos honlapját érdemes meglátogatni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!