Drágábbak lesznek a nyelvtanfolyamok idén ősztől

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nagyjából 30-40 százalékos drágulásra lehet számítani. Ennek több oka is van.


Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke elmondta az Eduline-nak, hogy a nyelviskolák helyzetét a vehemens energiaárak mellett az infláció és a katás adónemre vonatkozó törvénymódosítások is fokozatosan nehezítik.

Egy 30 órás nyelvtanfolyam nagyjából 45 és 70 ezer forint közötti költségeket vonhat maga után, a 60 órás tanfolyamok díja viszont már 90 ezer forintba is kerülhet. Egy képzés ára általában a csoport létszámától és az oktatás intenzitásától is függ.


költség, pénz, sok pénz, készpénz

forrás: pexels.com


„Nagyon káros és rossz üzenet, amely a kormány részéről érkezett, de akik belátják, hogy szükség van a nyelvtudásra, ugyanúgy fognak tanulni a jövőben is.”

– nyilatkozta Légrádi Tamás az Eduline.hu-nak.

Ahogy az már egy előző cikkünkben is olvasható volt, július végén jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén nő a felsőoktatási intézmények autonómiája, ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel. Ez röviden annyit jelent, hogy ezentúl az egyetemek maguk dönthetnek a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga-kötelezettség előírásáról (korábban kötelező volt egy legalább középszintű, komplex nyelvvizsga megléte a bizonyítvány átvételéhez).

Az egyetemek még nem hoztak döntést, amely intézkedés nagyban érintené a nyelviskolák helyzetét – tanulóik egy része ugyanis a diplomaszerzés miatt iratkozik be nyelvtanfolyamokra.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu