Csökken a tendencia a nyelvtanulás iránt

Koronavírus, járványügyi intézkedések, és nyelvvizsgamentes diploma: számos oka van annak, hogy a magyarok kevésbé motiváltak a nyelvtanulásra.

A nyelvvizsgázók száma – ahogy az egy előző hírből is kiderül – nagyot csökkent a tavalyi létszámhoz képest. Az Oktatási Hivatal jelentése alapján a 2019-es és a 2020-as év adatait összehasonlítva nagyjából 34 százalékos esést lehet megállapítani ezen a téren. Ennek a drasztikus csökkenésnek a nyelvtanulással foglalkozó intézmények és szervezetek szerint számos oka van.

Az egyik legfontosabb ok, hogy egyre kevesebben felvételiznek hazai felsőoktatásba. 2020-ban közel 20 százalékos csökkenés figyelhető meg az azt megelőző év adataihoz képest. Ez a szám egyben negatív rekordot is jelent, hiszen utoljára 2001-ben volt ilyen alacsony a továbbtanulók száma – mutatják az Oktatási Hivatal értékelései.

fotó: shutterstock.com

Ami szintén jelentős indok a nyelvtanulók létszámának csökkenésére, az az a tény, mely szerint mégsem lett kötelező a nyelvvizsga a felvételihez. A kormány 2019 végén mondta vissza az először 2014-ben megemlített elhatározást, ami alapján 2020-tól mindössze azok a középiskolát végzett diákok nyerhetnek felvételt a hazai felsőoktatásba, akiknek legalább egy államilag akkreditált középfokú nyelvvizsga-bizonyítványuk van. Ennek ellenére a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a HÖOK-kal és más oktatási szervezetekkel folytatott tárgyalásai után 2019 novemberében bejelentette, hogy elvetik a határozatot, így mégsem lesz felsőoktatási felvételi követelmény a nyelvvizsga megléte.

Fő tényező lehet még a hazánkban jelenleg is zajló járványügyi helyzet: a megjelenő koronavírus elsősorban a nyelvvizsgaközpontok működését, ám ezzel a nyelvtanulás iránti motiváltságot is ellehetetlenítette. Bár a tavaly nyáron bevezetett online nyelvvizsga roppant népszerűnek bizonyult, ennek ellenére egyik vizsgaközpont sem könyvelheti el sikertörténetnek az elmúlt időszakot.

Nem lehet szó nélkül elmenni a nyelvvizsgamentes diplomák mellett sem: Palkovics László miniszter 2020. április 7-ei bejelentése alapján a koronavírus miatt fennálló rendkívüli helyzetre hivatkozva azok a diákok, akik augusztusig sikeres záróvizsgát tettek, azok nyelvvizsga nélkül is megkaphatták diplomájukat. Ez az intézkedés közel 75 ezer tanulót érintett, így egy roppant nagy létszámú réteg esett ki a nyelvtanulók és nyelvvizsgázók közül.

Forrás: Index