Biztos hogy sikerült a nyelvvizsga? Figyelembe veszik majd a felvételinél? Meddig lehet ezt ellenőrizni?

Már elérhetőek az E-felvételi rendszer ügyintézési funkciói a felvi.hu-n, így a felsőoktatásba jelentkezők ellenőrizhetik adataikat, pótolhatják az esetleg még hiányzó dokumentumaikat, illetve megváltoztathatják az eredeti jelentkezési sorrendjüket – közölte a Oktatási Hivatal pénteken az MTI-vel.


Az E-felvételiben a jelentkezők folyamatosan ellenőrizhetik a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás központi nyilvántartásában szereplő adataikat: a megjelölt képzéseket és azok sorrendjét, a benyújtott dokumentumok, valamint kérelmek feldolgozottságát, a feldolgozás eredményét, továbbá a közhiteles elektronikus nyilvántartásokból átvett információkat (érettségi eredmények, felsőoktatási oklevelek, nyelvvizsga-bizonyítványokra vonatkozó hitelességi információk).

A felvételizők az E-felvételiben azt is nyomon követhetik, hogy az egyes jelentkezési helyeiken – a pillanatnyilag rendelkezésre álló, igazolt eredmények alapján – éppen hány pontjuk van

– tudatta a hivatal.

Hozzátették: mivel az adatok folyamatosan frissülnek, mindenkinek érdemes megtekintenie a felületet akkor is, ha semmit sem kell módosítania. A fontos információt tartalmazó üzenetek az E-felvételi „Hivatalos iratok” menüpontjába érkeznek, amelyről a központi felvételi nyilvántartásban szereplő email-postafiókokba is érkezik értesítés.


nyelvvizsga.hu, tanuló diák a kanapén, online tanulás a kanapén

forrás: pexels.com


A tájékoztatás szerint nem kell feltölteni a 2023. május-júniusi érettségi eredményeket igazoló bizonyítványt vagy tanúsítványokat, a 2006. február 1. utáni felsőoktatási okleveleket – bizonyos kivételektől eltekintve – és a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat. Amennyiben a felvételiző a jelentkezési határidő után kapja meg a nyelvvizsgáját, meg kell adnia a felületen a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait.

Fontos, hogy a felsőoktatási felvételi eljárásban szereplő dokumentum kizárólag elektronikusan, az E-felvételiben nyújtható be.

Kitértek arra is, hogy a jelentkezési sorrend módosítására vagy a jelentkezési határidőig megjelölt jelentkezési helyek visszavonására legkésőbb 2023. július 12-ig, egyetlen alkalommal van lehetőség az E-felvételi „Sorrendmódosítás” menüpontjában.

A változtatások az elküldött kérelmek feldolgozása után jelennek meg az ügyintézési felületen. A benyújtott kérelmek státusza az E-felvételi „Kérelmek” menüpontjában ellenőrizhető.

A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésére várhatóan 2023. július 26-án kerül sor

– olvasható a közleményben.

Az adatok ellenőrzéséhez, a hiányzó dokumentumok pótlásához, illetve az eredeti jelentkezési sorrend megváltoztatásához a felvi.hu honlapját érdemes meglátogatni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI