B1, B2, C1… mégis mit jelentenek a nyelvvizsgaszintek kódjai?

A nyelvtanulás útvesztőjében olykor könnyedén eltévedhetünk, különösen akkor, ha a nyelvvizsgát megelőzően annak szintjének meghatározásáról beszélünk. De hogy mit is takarnak pontosan a B1, B2, C1 és C2 szintek? Ebben a cikkünkben az ezzel kapcsolatos különbségeket szeretnénk bemutatni, ezzel megelőzve azt hogy kedves Olvasónk eltévedjen a nyelvvizsgák szintjei között.


A nyelvtudás szintjeinek meghatározása egy jól kidolgozott rendszer alapján történik, amelyet évről évre a Közös Európai Referenciakeret (KER) határoz meg. A KER eredetileg hat szintet különböztet meg: A1, A2, B1, B2, C1 és C2. Ezek közül az alapfokot a B1, a felsőfokot pedig a C1 szint teszi ki. Nézzük meg részletesen, mit is jelentenek ezek a szintek és hogy pontosan milyen tudást várnak el a nyelvvizsgabiztosok az egyes fokozatok vizsgái során.

B1 – Alapfok, avagy „küszöbszint(Threshold Level)

A B1 az első olyan szintet jelenti, amely a mindennapi életben való alapvető kommunikációhoz szükséges készségeket fedi le. A B1 szintű nyelvtanuló képes:

 • megérteni a világos, teljesen alapvető nyelvű beszédet, ha az közismert témákhoz kapcsolódik,
 • kezelni a legtöbb szituációt, amelyek utazás közben felmerülhetnek,
 • egyszerű, összefüggő szövegeket írni és beszélni ismerős témákról,
 • beszámolni élményekről, eseményekről, álmokról, reményekről és ambíciókról, valamint röviden indokolni és megmagyarázni véleményeit és terveit.

A B1 szint a mindennapi kommunikáció alapjait fedi le, amelynek ismerete lehetővé teszi az alapvető, hétköznapi nyelvhasználatot.

B2 – Középfok (Vantage Level)

A B2 szint a haladó középfok, amely már nagyobb önállóságot és kifinomultabb nyelvi készségeket igényel. A B2 szintű nyelvtanuló a B1 szintű ismeretek mellett képes:

 • megérteni a fő gondolatokat összetett szövegekben, beleértve a szakmai témákat is,
 • folyamatosan és spontán módon kommunikálni anyanyelvi beszélőkkel anélkül, hogy a másik fél számára nehézséget okozna a kommunikáció,
 • világos és részletes szövegeket alkotni széleskörű témákban, kifejteni egy adott álláspontot, valamint felsorolni a felmerülő lehetőségek előnyeit és hátrányait.

A B2 szintű nyelvtanuló már képes magabiztosan használni az adott idegennyelvet különböző helyzetekben – nem csak a mindennapi életben, hanem akár szakmai környezetben is.


nyelvvizsga.hu, goal angolul fekete hátteren fehér betűvel

forrás: pexels.com


C1 – Felsőfok (Effective Operational Proficiency)

A C1 szint a haladó szintet jelenti, amely mélyreható nyelvi tudást és magas szintű kommunikációs készségeket igényel. A C1 szintű nyelvtanuló képes:

 • széles skálájú, igényes, hosszabb szövegek és azok rejtett jelentésének felismerésére,
 • folyékonyan és spontán módon kifejezni magát anélkül, hogy sokat keresgélné a megfelelő kifejezéseket,
 • rugalmasan és hatékonyan használni a nyelvet társadalmi, szakmai és akadémiai célokra,
 • világos, jól szerkesztett, részletes szövegeket alkotni összetett témákban, bemutatva a tudatos szerkesztési mintákat és kohéziót.

A C1 szint tehát azt jelenti, hogy a nyelvtanuló akár anyanyelvi szinten is képes használni az adott idegennyelvet, és képes bonyolultabb helyzetekben is magabiztosan kommunikálni.

C2 – Mesterfok (Mastery)

A C2 jelenleg a legmagasabb szint, amelyet egy nyelvtanuló képes elérni tanulmányai során. Ez a szint gyakorlatilag anyanyelvi szintű tudást jelent, melynek ismerője a következőkre képes:

 • könnyedén megért szinte minden hallott vagy olvasott szöveget,
 • összefoglalni különböző forrásokból származó információkat, érveket és magyarázatokat egy koherens előadás formájában,
 • folyékonyan és pontosan kifejezi magát akár spontán vagy bonyolultabb helyzetekben is; megkülönböztetve finom jelentésárnyalatokat is,

A C2 szint a nyelvtanuló anyanyelvi szintű beszédkészségét hivatott reprezentálni: az ezzel a szinttel rendelkező nyelvtanuló számára nem létezik leküzdhetetlen nyelvi akadály.


Mindez összegezve?

A KER szintjei közötti különbségek tehát a nyelvtudás mélységében és a kommunikációs készségek fejlettségében vannak jelen. A B1 szint az alapvető kommunikációt biztosítja, míg a B2 már magabiztosabb nyelvhasználatot tesz lehetővé. A C1 szint egy erősen haladó szintet képvisel, a C2 pedig a teljes értékű anyanyelvi szintű tudást jelenti.

Ezek a szintek nemcsak a nyelvvizsgák során fontosak, hanem a mindennapi életben, a munkában és a tanulásban is meghatározó szerepet játszanak. A megfelelő nyelvi szint elérése lehetővé teszi, hogy hatékonyan és magabiztosan kommunikáljunk, és sikeresek legyünk a különböző nyelvi kihívások megoldása során.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!