Az idei év legnépszerűbb idegen nyelvei

A KSH minden évben közöl publikus adatokat arról, hogy melyik nyelvet hányan választják a diákok a különböző oktatási intézményekben. Hogy melyek voltak az idei év legnépszerűbb nyelvei? Kiderül cikkünkből!

A hivatalos statisztikák alapján az általános iskolák 2021/2022-es tanévében az angolt vették fel a legtöbben (437 695), ennek kevesebb mint fele annyian tanulnak németül (106 074), a dobogó harmadik fokán pedig a francia nyelv áll közel 2 000 diákkal. A választott nyelveknél a spanyol, az olasz, a latin, és az orosz is megtalálható volt.

Mi a helyzet a nyelvvizsgával?

A 2021-es évben nagyjából 68 ezren tettek nyelvvizsgát angol nyelvből. 2013-tól 2019-ig átlagosan 90 ezren szereztek nyelvvizsga-bizonyítványt az említett idegen nyelvből, melyből az idei évben eddig 52 ezren vizsgáztak sikeresen. A számok alapján messze az angol a legnépszerűbb idegen nyelv a nyelvtanulók körében – derül ki az Oktatási Hivatal nyelvvizsga-statisztikáiból.


nyelvvizsga.hu, nyelvtanulás kávé mellett, füzet és kávé

forrás: pexels.com


A nyelvvizsgázók körében a második helyen a német nyelv áll, ezt az idei évben kicsivel kevesebb mint 10 000 nyelvtanuló választotta. A német nyelv második helyezéséért egyébként az oktatási intézmények is felelősek, hiszen az angol után ezt a nyelvet választják a legtöbben a hazai iskolákban.

A dobogó harmadik fokán több idegen nyelv is jelen van: itt megemlíthetjük a spanyolt, a franciát vagy az olaszt is, hiszen a német nyelv után ezek voltak az idei év legnépszerűbb nyelvei. Spanyolból 666, franciából 602, olaszból pedig mindössze 531 nyelvtanuló tett állami nyelvvizsgát.

Érdekesség, hogy léteznek olyan nyelvek is, amelyekből csak néhányan, vagy egyáltalán nem szereznek nyelvvizsgát. Utóbbira az elmúlt években már nem is írnak ki vizsgaidőpontot az akkreditált intézmények. Finnből például mindössze tízen, dánból hatan, kínai nyelvből pedig csak öt fő tett sikeres nyelvvizsgát, lengyelből pedig 2020 óta senki.

Nyelvtudásban az átlag alatt

Ha idegen nyelvi tudásról van szó, akkor Magyarország sajnos csak a ranglétra alján foglalhat magának helyet: a legutóbbi (2016) Eurostat adatok alapján a magyar lakosság mindössze 42,4%-a beszélt valamilyen idegen nyelvet a magyaron kívül.

Ezzel a statisztikával csupán két EU-s tagállamot előztünk meg: Romániát és az akkor még EU-tag Egyesült Királyságot. Az idegen nyelvekre vonatkozó akkori Európai Uniós átlag 64,6 százalék körül mozgott. A probléma mögött továbbra is olyan vehemens okok állnak mint a tanárhiány, a külföldi nyelvtanulás csekély lehetősége, illetve az is, hogy a magyar nyelv teljesen másmilyen felépítéssel rendelkezik mint az angol, a német vagy a francia.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu