Államilag elismert kontra nemzetközileg elismert

A nyelvvizsga megszerzése előtt álló nyelvtanulónak nem árt tisztában lennie az államilag vagy nemzetközileg elismert nyelvvizsga fogalmával sem.


Mégis mi a különbség?

Egész egyszerűen a nyelvvizsga elfogadottságának mértéke. Nem minden itthon elismert nyelvvizsgát fogadnak el külföldön, és nem minden nemzetközileg elismert nyelvvizsga kaphat államilag elismert státuszt hazánkban. Ennek a két típusnak van egyfajta ötvözete, amely mindkét elvárásnak eleget tesz.

fotó: MTVA bizományosi: Faludi Imre

Persze egyik kategória sem jelenti azt, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik. Egy nyelvvizsga akkreditációja – vagy elismertsége – egész egyszerűen azt jelzi, hogy megtörtént-e már a vizsgarendszerre vonatkozó nemzetközi és/vagy magyar akkreditációs folyamat. Az akkreditáció egy roppant hosszú és bonyolult eljárás, amelyet nem mindig jár végig a szolgáltató, ezért elkerülhetetlenül is léteznek olyan nyelvvizsgák, melyeket csak Magyarországon ismertek el, és vannak olyanok is, melyek csak külföldön számítanak teljes értékűnek.


Választás előtt

A nyelvvizsga kiválasztását megelőzően az egyik legfontosabb szempont, hogy mégis mire kell majd a nyelvvizsga. Ha a nyelvvizsga iránt érdeklődő személy elsősorban itthon szeretné majd vizsgabizonyítványát és a hozzá társuló nyelvtudását kamatoztatni – azaz diplomához vagy munkahelyi nyelvpótlékhoz lenne rá szükség -, akkor jó választás lehet az államilag akkreditált nyelvvizsga. Ha viszont külföldi munkavállalásról vagy továbbtanulásról lenne szó, akkor érdemes tájékozódni az adott iskola vagy munkahely által elfogadott nyelvvizsga típusáról, hiszen sok esetben kérhetnek nemzetközileg akkreditált nyelvvizsga-bizonyítványt is. Ez az igény országonként és intézményenként változó, ezért fontos a megfelelő tájékozottság.

Végül ha a leendő nyelvvizsgázónak nincs konkrét elképzelése, s ezért nem kötelezné el magát egyik típus mellett sem, akkor érdemes nemzetközileg és államilag is elismert nyelvvizsgát szereznie. Ez az opció bár drágább mint versenytársai, kettős akkreditáltságával nem jelenthet problémát se itthoni, se pedig külföldi munkavállalás vagy továbbtanulás esetén sem.

Forrás: Sonline.hu