A megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványt fel kell tölteni a felvételinél?

A kérdés számos alkalommal előkerül a felvételi eljárásba jelentkezők és nyelvvizsgát birtokló személyek részéről, ezért ebben a cikkben most megpróbáljuk ezt megválaszolni.


Ha az érintett személy egészen pontosan 2003. január elseje előtt szerezte nyelvvizsgáját, akkor a bizonyítvány különböző adatait rögzíteni kell az elektronikus adatbázisban. A 2003 után tett nyelvvizsgákkal kapcsolatban azonban

semmi ilyet vagy hasonlót nem kell tenni,

mert az Oktatási Hivatal egy hitelesen elfogadott nyelvvizsga-adatbázisból ellenőrzi a jelentkező által megszerzett nyelvvizsga vagy nyelvvizsgák adatait.

Fontos megjegyezni, hogy a felvételi eljárás során kötelező rögzíteni a nyelvvizsga vagy nyelvvizsgák ügyes-bajos adatait (E-Felvételi), hiszen a többletpontok között valamilyen módon muszáj feltüntetni nyelvvizsga-bizonyítványunkat, ha nyelvtudásunkért extra pontokat szeretnénk szerezni a felvételinél.

nyelvvizsga.hu, nyelvvizsga bizonyítvány, magyar állami nyelvvizsga, nyelvvizsga

forrás: pexels.com


Mennyi többletpontot ér egy nyelvvizsga?

A felvételi eljárás során a maximum szerezhető többletpontok száma 100, amiből a nyelvtudásért szerezhető maximális többletpontok száma 40.

A középfokú nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú nyelvvizsgáért pedig 40 pontot kaphat a jelentkező (tehát utóbbival tulajdonképpen már maximalizálta is a nyelvtudásért kapható többletpontok számát). Ez akkor is érvényes, ha az illető több nyelvvizsgával rendelkezik: hiába van kettő vagy esetleg három középfokú vizsgája a jelentkezőnek, 40 pontnál többet nem zsebelhet be a nyelvtudásért kapható maximális pontok száma miatt (ami kettő esetén 56, három nyelvvizsga esetén pedig 84 pontot jelentene).


A külföldön szerzett nyelvvizsgát muszáj honosítani?

A külföldön szerzett nyelvvizsgát mindenképpen honosítani kell, ha a magyar oktatási rendszerben „elismertté” szeretné azt tenni a jelentkező. Természetesen mint mindenhol, úgy itt is vannak kivételek, hiszen néhány vizsgaközpont esetében nincs szükség nyelvvizsga honosítására. Ilyen nyelvvizsgaközpontok például a Goethe Institut és a Cambridge Assessment English.

A honosításról bővebben oldalunk Hasznos infók menüpontjának Honosítás című kategóriájában, illetve az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Osztályának oldalán is lehet tájékozódni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu