A 2022-ben végző egyetemisták nem kaphatják meg diplomájukat nyelvvizsga nélkül

A múlt héten elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításának köszönhetően idén is lesz nyelvvizsga-amnesztia – de ez nem minden végzősre vonatkozik.


Az idén is elrendelt nyelvvizsgamentesség sajnos több félreértést is szült, hiszen sokan úgy értelmezték a jogszabályba foglaltakat, hogy a 2022-ben végző egyetemisták is megkaphatják hőn áhított diplomájukat nyelvvizsga nélkül.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke szerint azonban semmi ilyenről nem esett szó.

„A mostani jogrendhosszabbítás a nyelvvizsga-mentességgel kapcsolatban csak azt mondja ki, hogy azok, akik 2021 augusztusáig megszerezték az abszolutóriumukat – azaz végeztek az egyetemen – továbbra is átvehetik az oklevelüket nyelvvizsga nélkül.”

– nyilatkozta a HÖOK sajtófőnöke.

nyelvvizsga.hu, diploma, nyelvvizsgamentesség, nyelvvizsga-amnesztia, diploma nyelvvizsga nélkül, diplomaátadás

fotó: pexels.com


Tehát a rendelet szerint akikre eddig is vonatkozott a nyelvvizsgamentesség, azokra továbbra is vonatkozni fog. A jogszabályban foglaltak csupán arról rendelkeznek, hogy az egyetemek bármikor átadhassák azoknak a végzősöknek a diplomájukat, akik 2021. augusztus végéig fejezték be tanulmányaikat, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át bizonyítványukat.

A 2022-ben végző hallgatók nyelvvizsgamentességéről egyelőre még nem született rendbeli döntés.


Ízlések és pofonok

Az idei nyelvvizsgamentességnek nem mindenki örül, hiszen az elmúlt évek alatt elrendelt nyelvvizsga-amnesztiák miatt évről évre csökkent a nyelvvizsgázók száma Magyarországon. 2020-ban például 86 ezren próbálkoztak, közülük 59 ezren jártak sikerrel. Rozgonyi Tamás, a Nyelvtudásért Egyesület vezetője szerint a nyelvvizsgával nem rendelkező egyetemisták számára nem a nyelvvizsgamentesség, hanem a megfelelő nyelvi képzés biztosítása lenne a valódi megoldás.

A nem megfelelő nyelvtudást a tanítás minősége mellett sajnos a nyelvtanárhiány is okozhatja. Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nem elegendő a szakmai és anyagi megbecsülés, ezért a remekül képzett nyelvtanárokat bizony könnyen elcsábíthatja a munkaerőpiac többi szegmense, ahol nyelvtudásukat megfelelően kamatoztathatják.

Forrás: Eduline.hu